Overgang van onderneming ligt altijd op de loer

Wat je als werkgever niet wilt, is dat door bepaalde rechtshandelingen, die zeker niet zo waren bedoeld, “per ongeluk” personeel bij jou op de loonlijst komt te staan. Toch gebeurt dit regelmatig. Zo ook bij onderneming A.

Onderneming A verricht, net als onderneming B, schoonmaakwerkzaamheden. Omdat de onderneming van onderneming B zijn beste tijd heeft gehad, staakt zij de onderneming. A is wel geïnteresseerd in de opdrachtgevers van B. B mailt vervolgens aan A de adressen van haar opdrachtgevers. Partijen komen vervolgens overeen dat bijna alle medewerkers van B hun werkzaamheden bij de betreffende opdrachtgevers blijven verrichten, maar dan in opdracht van A. Op één werknemer na, de bedrijfsleider die we voor het gemak meneer C noemen. Voor hem wordt door B een ontslagvergunning aangevraagd.

Volgens het UWV is er sprake van overgang van onderneming en staat hij dus ook op de loonlijst van A. A is het hier niet mee eens. Toch is de kantonrechter het eens met het UWV en oordeelt dat C door overgang van onderneming (samen met alle opdrachtgevers) mee over is gegaan naar A. Teleurgesteld stapt A naar het Gerechtshof.

Helaas voor A oordeelt ook het Gerechtshof dat C door overgang van onderneming mee over is gegaan naar A. B heeft namelijk aan al haar opdrachtgevers gecommuniceerd dat er na de overname voor de opdrachtgevers niets zou veranderen en dat de schoonmaakwerkzaamheden door hetzelfde personeel wordt uitgevoerd. Ook nadat B haar onderneming had gestaakt en A de schoonmaakwerkzaamheden zou overnemen. A voerde nog aan dat er eerder sprake zou zijn van een doorstart dan van een overgang van onderneming, maar het Gerechtshof was onverbeterlijk.

Mooi voor C dus, maar jammer voor de extra kosten voor A. Zij heeft “per ongeluk” C in dienst, die als bedrijfsleider ook nog een hoog salaris ontvangt.

Blijf dus als ondernemer opletten en aarzel niet om met vragen even contact op te nemen met Trevi Advocaten.

Bron: AR-Updates.nl 2017-1007