Gebruik mobiele telefoon door buschauffeur tijdens rijden

We zijn allemaal erg belangrijk en veelal ook onmisbaar. Vinden we dan voornamelijk zelf. Zo ook deze buschauffeur. Die was tijdens zijn werk zo onmisbaar dat hij zijn mobiele telefoon niet kon laten liggen. Gevolg: een ongeluk. De vraag was of de werkgever de arbeidsovereenkomst met deze buschauffeur om deze reden mocht (laten) ontbinden.

De buschauffeur was bij werkgever in dienst vanaf 28 april 2002. Op dinsdag 27 maart 2018 is de buschauffeur met een lijnbus op een druk verkeerskruispunt tegen een vrachtwagen gebotst. Dit ongeluk is gefilmd door twee camera’s. Eén van de camera’s was gericht op de chauffeur en één op de verkeerssituatie voor de bus. Op deze beelden is te zien dat de chauffeur tijdens het ongeval en kort daarvoor zijn mobiele telefoon gebruikte. Op 28 maart 2018 is werknemer geschorst als buschauffeur.

De werkgever heeft de rechtbank verzocht om de arbeidsovereenkomst met werknemer te ontbinden. Volgens de werkgever handelde de werknemer verwijtbaar door zijn mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden. De buschauffeur is het hier niet mee eens. Volgens hem heeft hij inderdaad een fout gemaakt. Maar deze fout is niet dusdanig dat de arbeidsovereenkomst zou moeten eindigen. Volgens hem heeft de vrachtwagenchauffeur het ongeluk veroorzaakt. Bovendien kon hij wel worden herplaatst in een andere regio waar de werkgever werkzaam was.

De kantonrechter gaat in casu mee in het verzoek van werkgever. Volgens de kantonrechter diende de buschauffeur op de hoogte te zijn van de wetgeving omtrent gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Ook zijn alle chauffeurs door de werkgever in een nieuwsbrief nog eens gewaarschuwd voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. De werknemer gaf aan dat hij van alles op de hoogte was. Ondanks dat, bleek uit de camerabeelden dat de chauffeur bij het naderen van de stoplichten zijn telefoon controleerde. Bij het passeren van de stoplichten kwam de bus vast te staan in de drukte op het kruispunt. Op dat moment controleerde de chauffeur zijn telefoon nogmaals. Vervolgens pakte de chauffeur de telefoon met twee handen vast en bediende hij de telefoon tijdens het optrekken van de bus zonder hierbij zichtbaar op te kijken. Enkele seconden daarna gebeurde het ongeluk. Volgens de kantonrechter leverde dit alles verwijtbaar handelen van de werknemer op. De buschauffeur heeft zijn fout dan wel erkend, echter heeft hij tijdens de mondelinge behandeling voor de rechter aangegeven dat hij best kon zien wat er op het kruispunt gebeurde op het moment dat hij zijn mobiele telefoon bediende.

De buschauffeur voerde verder nog aan dat de reden voor het controleren van zijn mobiele telefoon de gezondheidsproblemen van zijn zoontje was. De chauffeur had echter geen verklaring voor het feit dat hij zijn telefoon nogmaals pakte nadat hij die net had gecontroleerd bij het naderen van het stoplicht. Wellicht had de chauffeur beter kunnen wachten tot een geschikter moment, bijvoorbeeld het stilstaan bij een bushalte, aldus de kantonrechter.

Werknemers: bezint eer ge begint! Vragen? Trevi Advocaten bellen.

BRON: RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT, 16 AUGUSTUS 2018 (ECLI:NL:RBZWB:2018:4846)

AUTEUR: ILSE FEENSTRA