Vertegenwoordiging

Vertegenwoordiging

Een bedrijf kan niet zelf een contract sluiten of een product kopen. Dit moet een natuurlijke persoon doen namens het bedrijf. Deze persoon vertegenwoordigt dan het bedrijf.

Vertegenwoordiging maatschap & VOF

Bij een maatschap of VOF vertegenwoordigen de personen van de maatschap of VOF het bedrijf. In geval van een VOF kan dan elke persoon van de VOF voor het geheel worden aangesproken. Dus als een persoon van de VOF een auto koopt maar niet betaalt, kunnen ook de andere personen van de VOF worden aangesproken.

Bij een maatschap kan bij de koop van een auto de andere personen voor gelijke delen worden aangesproken.

Vertegenwoordiging B.V., N.V., vereniging en stichting

Rechtspersonen als de BV, de NV, de vereniging of stichting zijn entiteiten en zijn dus geen samenwerkingsverbanden van personen. Deze worden daarom vertegenwoordigt door bestuurders. Een bestuurder kan alleen rechtsgeldig vertegenwoordigen als hij als bestuurder staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Controleer dit dus altijd als je een contract sluit met één van bovengenoemde rechtspersonen!

Vertegenwoordiging & goede trouw

Soms kan het zijn dat een B.V. toch gebonden is aan een contract als een niet bij de KvK ingeschreven bestuurder de B.V. heeft vertegenwoordigd. De andere partij moet dan te goeder trouw zijn en er van uit mogen gaan dat de bestuurder de BV wel mocht vertegenwoordigen.

Of een contract rechtsgeldig is, hangt af van het feit of de handtekening onder het contract van een  bestuurder die de B.V. mag vertegenwoordigen.

Vertegenwoordiging & Trevi Advocaten

Voor vragen over bijvoorbeeld de rechtsgeldigheid van een overeenkomst, bel Trevi Advocaten.

Contact Trevi Advocaten

Stuur ons een email en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.

Start typing and press Enter to search