Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Wat zijn algemene voorwaarden?

Bijna iedere ondernemer krijgt er mee te maken: algemene voorwaarden. Iedere ondernemer weet ook dat het verstandig is om een goede set algemene voorwaarden te gebruiken. Algemene voorwaarden zijn nuttig voor elk bedrijf.  Als ondernemer wil je een aantal regels afspreken bij de verkoop van je product of dienst. De ‘belangrijkste’ zijn de prijs, tijd en hoeveelheid en hierover wordt dan vaak onderhandeld.

Andere afspraken zijn eigenlijk net zo belangrijk, maar worden vaak als ‘standaard’ ervaren. En daarom worden deze opgeschreven in een document om standaard te worden bijgevoegd bij de ‘belangrijkste’ afspraken. Deze ‘standaard’ afspraken worden algemene voorwaarden genoemd. Met de algemene voorwaarden voorkom je dat je over alle afspraken apart moet gaan onderhandelen.

Algemene voorwaarden & internet

Een mooi setje algemene voorwaarden is tegenwoordig makkelijk te ‘copy-pasten’ van internet, een makkelijke oplossing? Nee dus. Goede algemene voorwaarden zijn maatwerk. Het gevaar ligt bijvoorbeeld op de loer dat  ‘ge-copy-paste’ algemene voorwaarden bepalingen bevatten die worden genoemd op de zogenaamde zwarte en grijze lijst uit de wet. In dat geval kunnen deze algemene voorwaarden vernietigbaar zijn of zelfs nietig en gelden ze niet.

Welke soort afspraken staan in de algemene voorwaarden?

Veel voorkomende afspraken in de algemene voorwaarden hebben betrekking op:

 • betalingsvoorwaarden en facturatie
 • beperking van aansprakelijkheid
 • overmacht
 • intellectuele eigendom
 • garanties
 • aflevering
 • beëindiging van het contract

Toepasselijkheid?

Algemene voorwaarden zijn niet automatisch van toepassing. De ondernemer moet deze op de juiste manier van toepassing verklaren. De algemene voorwaarden maken dan deel uit van het ‘echte’ contract. Daarnaast moeten de algemene voorwaarden ook aan de klant (of contractspartij) ter hand zijn gesteld. Dit kan bijvoorbeeld door de algemene voorwaarden op de achterkant van een opdrachtbevestiging of offerte af te drukken, of te linken naar de algemene voorwaarden op de website.

Botsende algemene voorwaarden

Heb je dan eindelijk een goede set algemene voorwaarden, en heb je ze op de juiste manier van toepassing verklaard op de overeenkomst met jouw wederpartij, dan verklaart de wederpartij haar algemene voorwaarden van toepassing op de overeenkomst. Het is dan niet per definitie zo dat deze algemene voorwaarden dan gelden en jouw voorwaarden niet (dit verschilt van de omstandigheden) maar dit levert wel veel discussie op.

Benamingen van algemene voorwaarden

Bedrijven noemen hun algemene voorwaarden niet altijd zo. In de volksmond zijn deze ook bekend als ‘de kleine lettertjes’. Voorwaarden komen ook voor als:

 • actievoorwaarden
 • garantievoorwaarden
 • bezorgvoorwaarden
 • servicevoorwaarden

Algemene voorwaarden & Trevi Advocaten

Kortom, het is verstandig om voordat je gebruik gaat maken van algemene voorwaarden, deze voorwaarden (ge-copy-paste of niet) even te laten doornemen door een deskundige. Trevi Advocaten kan je hierbij helpen. Ook kan Trevi Advocaten voor jouw onderneming algemene voorwaarden (op maat!) opstellen.

Contact Trevi Advocaten

Stuur ons een email en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.

Start typing and press Enter to search