Aandeelhoudersconflicten

Aandeelhoudersconflicten

Tegenstrijdige belangen

Aandeelhouders in een B.V. kunnen wel eens tegenstrijdige belangen hebben. De een wil dan bijvoorbeeld een bepaalde bestuurder benoemen die de ander niet ziet zitten. De interne regels van een B.V., de zogenaamde statuten, moeten dit in goede banen leiden. Voor een bepaald besluit kunnen de statuten bepalen hoeveel ‘voor’ stemmen nodig zijn om een besluit te kunnen nemen.

Statuten & aandeelhoudersovereenkomst

En in aanvulling op deze statuten kunnen de aandeelhouders ook nog aanvullende afspraken maken in een aandeelhoudersovereenkomst. Soms kan het dan toch nog voorkomen dat aandeelhouders een dermate grote verschil van inzicht hebben, dat elke vorm van besluitvorming wordt tegengehouden. En de B.V. wordt zo stuurloos. Het bestuur moet toch vaak goedkeuring hebben van de aandeelhouders en als de aandeelhouders het niet eens worden, kan het bestuur ook weinig.

Uitstoot aandeelhouder

De aandeelhouders schaden dan de B.V. Als de nood aan de man is, kunnen aandeelhouders wel een van hen ‘uitstoten’. De uit te stoten aandeelhouder moet dan wel de B.V. schade berokkenen. De wettelijke geschillenregeling die in deze situatie voorziet, is onlangs aangepast en verbeterd.

Aandeelhoudersconflict & Trevi Advocaten

Trevi Advocaten kan aan de ene kant adviseren hoe een conflict tussen aandeelhouders voorkomen kan worden maar Trevi Advocaten kan ook adviseren hoe een ‘kwaadwillende’ aandeelhouder gedwongen kan worden zijn aandelen over te dragen.

Contact Trevi Advocaten

Stuur ons een email en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.

Start typing and press Enter to search