Arbeidsrecht & Social Media

Arbeidsrecht & Social Media

Sinds de opkomst van de social media zoals Twitter, Facebook, Hyves en LinkedIn ontstaan er veel discussies over de “oude” concurrentie- en relatiegedingen. Ook in het geval van de zieke werknemer ontstaan er vaak discussies tussen de werkgever en de werknemer over het wel of niet ziek zijn van de werknemer.

Social media in het arbeidsrecht

Enkele vragen die de rechter recentelijk moest beantwoorden waren:

  • als iemand via LinkedIn een klant van zijn oude werkgever accepteert als link, overtreedt hij dan het relatiebeding?
  • als een werknemer van een uitzendbureau een tweet zend aan al haar volgers, overtreedt zij dan het relatiebeding als zich onder haar volgers ook relaties van haar oude werkgever bevinden?
  • Kan een werknemer worden ontslagen als hij op Facebook onder zijn privé vrienden het bericht post  dat zijn leidinggevende een (in nette bewoording) niet zo’n leuke man is?
  • Kan een werkgever stoppen met het doorbetalen van het loon van een werknemer als die werknemer ziek thuis zit, maar wel foto’s van zichzelf op zijn Facebookpagina post terwijl hij op vakantie “de bloemetjes aan het buitenzetten” is?

Concurrentiebeding & social media

Uit de huidige rechtspraak blijkt dat de concurrentie- en relatiebedingen uit het verleden geen rekening houden met de opkomst van de social media. Deze bedingen dienen hierom te worden aangepast aan de huidige tijd. Trevi Advocaten kan deze aangepaste bedingen opstellen en aanpassen in de huidige arbeidsovereenkomsten.

Social media & Trevi Advocaten

Voor werkgevers geldt: voorkomen is beter dan genezen. Trevi Advocaten kan voor jouw onderneming een zogenaamde social media code opstellen. In deze code worden regels opgenomen waar werknemers zich aan moeten houden als ze zich, werkgerelateerd of niet, bezighouden met social media.

Contact Trevi Advocaten

Stuur ons een email en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.

Start typing and press Enter to search